söndag 11 oktober 2009

En hyvens kille

En bok ur min kurslitteratur heter "Ypperlighetens nytta" och har skrivits av en glad nisse på Svenskt Näringsliv som heter Jonas Frycklund. Som kanske anas av titeln handlar boken om hur vi räddar världen genom att handla på McDonalds. En intressant bok att läsa i en kurs som handlar om motsatsen. Nåväl.

Det Herr Frycklund märkt ganska snart när han sågar antikonsumister är att det finns en hel massa insnöade skäggiga gubbar i lusekoftor som lite löst fyrar av saker om att vi borde börja köra bilar på kranvatten, äta luft och sluta spela tv-spel. Argument som oftast inte går hem nuförtiden. Frycklund gör sig genast lustiga över dessa människor, för hur kan man göra annat? Det är klart att det inte är något slöseri att vi har vindrutetorkare med olika hastigheter, men visst har till och med de där miljökillarna lite poänger ibland?

Mitt favoritinslag i boken handlar om hur två gladlynta såssegubbar på det lika gladlynta sjuttiotalet (Lars Ingelstam och Göran Bäckstrand heter/hette de) kom med lite konkreta förslag om hur mycket vi skulle få konsumera. 830 gram kött per vecka lade de som en lagom konsumtionsgrad av kött.

Här slår det slint för stackars Jonas. Hur i hela helskotta ska människorna klara sig på bara ett dygt kilo kött i veckan? Visst, i snitt äter människor 40 kg kött per år per capita i världen, men herregud, inte kan väl stackars Jonas sänka sig till de här löjliga nivåerna? Så klart blir han tvungen att ironisera sig lite på ett lustigt och nyliberalt sätt. Som man gör. Ja, Jonas skriver alltså en ironisk veckomatsedel som han skojfriskt nog döper till "Veckomenyn Lagom":

Måndag:
Frukost: Gröt
Lunch: McDonald's Grilled Chicken Gourmet
Middag: Wasabipanerad fläskfilé*

Tisdag:
Frukost: Gröt
Lunch: Köttbullar
Middag: Fläskkotletter

Onsdag:
Frukost: Gröt
Lunch: Lite kötbullar som återstår från gårdagen
Middag: Gröt

Resterande måltider orkar jag inte skriva ut, i och med att Jonas helt enkelt kallar dem för, ja, "gröt". Det är en viktig lärdom, nyliberaler äter bara kött och gröt. Där fick du oss allt Jonas, vi som inte är som du vill bara äta gröt! Hah! Burn!

*= Notera hur trendy mat han äter

Om någon känner för att läsa mer av Jonas galenskaper tycker jag ni gör rätt i det! Det är fruktansvärt roligt faktiskt! Men se till att piratkopiera boken som straff.

1 kommentar:

  1. Det enda som ger mer Rolig Fakta än att läsa Wikipedia är att läsa på universitetet. Sann historia.

    SvaraRadera