lördag 16 maj 2009

Dagens historielektion igen

Jag antar att David ville säga nått med sitt prickskyttesnack. Eller jag vet det. Så jag skriver lite, så kanske han blir glad?

Davids favoritprickskytt är Simo Häyhä. Han var en finsk dvärg som gillade två saker, skidor och älgjakt. Han ogillade däremot ryssar. Man kan anta att kommunisterna gjorde något elakt mot honom under finska inbördeskriget, för han gillade verkligen, verkligen, verkligen inte ryssar.

Under det finska vinterkriget dödade han, under en tremånadersperiod, uppskattningsvis 700 ryska soldater. För att han var precis så hård (alternativt lätt rubbad, att döda sju personer om dagen brukar inte direkt ses som något positivt, man skulle kunna säga att han är en av historiens grymmaste seriemördare också).

Som tack fick han smeknamnet "Vita döden", halva ansiktet bortskjutet, en rejäl befordran och sen fick han återgå till att jaga älg, dricka Koskenkorva och vara bitter på ryssen. När folk på nittiotalet började fråga lite försiktigt hur den då 90-årige griniga dvärgen kände över alla hundratals ryssar han dödat så fnös han mest lite och sa något lakoniskt om att det är så det går.

David hyllar nu Simo som sin största ledstjärna, men kommer med stor sannolikhet inte själv hyllas speciellt mycket om han själv stjäl ett gammalt andravärldskrigsgevär och börjar pricka av folk han inte gillar. Det är så det går.

3 kommentarer:

  1. Varför denna frossa i Vita döden kan man då undra. Vi spolar tillbaka till Antons lägenhet i Linköping, igår vid ungefär 21.00.

    Mogge (Med fejkad finsk brytning): No äre daks för en Finsk Legend (man hörde versalerna). Koogla den Vita Döödn.

    Fler fantasiska fakta:
    Han har skjutit 500 med krypskyttegevär. Övriga 200 skjöt han med k-pist.

    Ryssarna skickade speciella anti-krypskyttar och artilleri mot honom. Han skjöt dem allihop.

    Han kom på att om man hade snö i munnen, sköt utan kikarsikte, hade vatten på snön framför pipan och klädde sig varmt blev man en bättre krypskytt.

    När han fick halva ansiktet bortsprängt vände han sig om och sköt killen som avfyrat den explosiva kulan. I huvudet.

    SvaraRadera
  2. Framförallt var han dvärg.

    SvaraRadera
  3. I likhet med en viss sydamerikanska.

    SvaraRadera