onsdag 10 juni 2009

Världshistoriens sämsta gåta

Det finns en gåta som går i lite olika varianter. Det ska vara någon form av "crazy" tankevridargrej som ska förvirra folk. För folk är dåliga. Min vän Jonas publicerade nyligen följande form av gåtan (länk):

"Det var en gång tre luffare som sökte husrum för natten. Helt plötsligt stötte de på en bondgård och de frågade bonden om de kunde få bo på loftet i stallet en natt för 10kr vardera. Jodå, det skulle gå bra tänkte bonden och fick 10kr var av luffarna. Totalt 30kr.

Morgonen därpå lämnade luffarna tidigt och bonden fick lite dåligt samvete över att han tagit så mycket betalt. Han gav således drängen 5 enkronor för att lämna tillbaka. Drängen satte sig på en häst men tänkte då följande;

Det är tre människor och detta är fem kronor. Om de får varsin så blir det jämt och jag får 2kr för besväret. Sagt och gjort, drängen tog två kronor och gav tillbaka varsin krona åt männen.

Männen har således betalat: 10kr - 1kr = 9kr.
Drängen tog 2kr för sitt arbete = 2kr
3 x 9 kr = 27kr + drängens 2kr = 29kr.

Vad hände med den sista kronan?"


Ja, vad fan hände med den egentligen? Den försvann? Ett monster åt upp den? Eller är alla gåtmakare efterblivna? Eller har dom bara inte läst lågstadiematte? Vem vet.

Bonden får 30 kr, ger bort 5 kr. Bonden har alltså 25 kr.

Drängen får 5 kr ger bort 3 kr. Drängen har alltså 2 kr.

Luffarna får 3 kr. Dom har alltså 3 kr.

25 + 3 + 2 = 30 sist jag kollade iallafall. Den sista kronan finns inte. Det är en motherfucking urban legend och beviset på att gåtor är utdaterade.

1 kommentar:

  1. HAHA, javisst är det så, det förstår som sagt de flesta. Det komiska är att många går på det när man berättar det på det viset som den är skriven.

    Jag och syster funderade på om vi kunde mer gåtor, men kom inte på några. Har du några på lut?

    SvaraRadera